collapse

* Prebaruvanje


Author Topic: Oliver Knott и неговите изведби  (Read 534 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pocttopus

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 39
 • Posts: 6285
 • Karma: 12
Oliver Knott и неговите изведби
« on: January 11, 2017, 01:55:46 AM »
Koga moze Oliver Knott zosto da ne mozeme nie?Nekoj leb jade od tie ukreasi i igracki.A nekoj i Ferari vozi. :D
Токму овој цитат од @ivica74sk ме замисли за што се способни или подготвени популарните акваристи од западот да направат од својот аквариум. Некој ќе ги поздрави овие изведби, а некој ќе ги критикува.  Како и да е, Oliver Knott можеби успеа да се експонира кај онаа публика која не знаеше што претставува терминот „акваристика“ со цел да има уште поголема популарност која секако му оди во прилог, а колку акваристите уживаат во овие изведби, тоа секој индивидуално може да се изјасни. Ова се само дел од неговите „ракотворби“.

https://twitter.com/KnottOliver/status/481053422394028032

https://twitter.com/KnottOliver/status/532981125967519744

https://twitter.com/KnottOliver/status/482601778786369536

[facebook]https://www.facebook.com/okaqua/photos/a.320615727983697.81758.252300784815192/1398124916899434/?type=3&theater[/facebook]

[facebook]https://www.facebook.com/okaqua/photos/a.320615727983697.81758.252300784815192/1389807511064508/?type=3[/facebook]

[facebook]https://www.facebook.com/okaqua/photos/a.320615727983697.81758.252300784815192/1387231501322109/?type=3[/facebook]
« Last Edit: January 11, 2017, 01:58:51 AM by pocttopus »

Offline vladoma

 • Aqua clen
 • ***
 • Join Date: Oct 2012
 • Location: Skopje
 • Age: 47
 • Posts: 375
 • Karma: 52
Re: Oliver Knott и неговите изведби
« Reply #1 on: January 11, 2017, 03:40:39 AM »
Ова играчкиве се добра идеја ако се користат повремено, за од време на време да направиш некоја промена во аквариумот, а во моментов ми текна дека можеш со нив да сокриеш работи кои не сакаш да се гледаат , како например co2 дифузер ...

Offline pocttopus

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 39
 • Posts: 6285
 • Karma: 12
Re: Oliver Knott и неговите изведби
« Reply #2 on: January 11, 2017, 06:30:40 AM »
За повремено не е проблем иако и во такви ситуации не ми паднало такво нешто на памет, а работата е во тоа што овие играчки повеќе делуваат „пагански“ во акваристиката отколку што сакаме да прикажеме повеќе уметност или да ja доближиме повеќе природата до нас со употреба на автохтони примероци од растенија, риби и останат материјал за декорација на аквариумот.

Зошто го нареков „пагански“? Затоа што паганството како поим уште од поодамна си има изградено свој правец или култура во секоја област како во музиката, религијата, па така и во акваристиката. Играчките во аквариумот не се појавени од вчера, тие можеби се појавени уште од времето кога за прв пат бил изработен аквариумот па и до ден-денес се употребуваат. Сепак луѓето како Такаши Амано или Џејмс Финдли никогаш не излегле од својот пат.

Оливер може да биде добар скејпер, но според мене целата изведба успева да ја растури кога ќе стави некоја несоодветна играчка како мачка, панда, диносаурус или можеби зомби (  boske ). Овие играчки повеќе ми делуваат како уште една „Цеца“, само во акваристиката.  aha Таа беше мега-популарна во турбо-фолкот, правеше каква-таква музика, ама кога ќе имаше концерт го правеше пред полн стадион. Таква ми делува ситуацијата и со Оливер, како да сака да стане мега-популарен и да допре до секој човек, наместо до оние кои се обидуваат да ја прикажат природата во повеќе #реално светло.

И уште една работа, за вкусовите секогаш се дискутира. Да не постои дискусија за нив, немало да знаеме што е убаво, а како последица на „убавото“ постои гранка во филозофијата која се нарекува „Естетика“ без која не можеме да не ја користиме.  :icon_thumright:[facebook]https://www.facebook.com/okaqua/photos/a.320615727983697.81758.252300784815192/1326291754082751/?type=3&theater[/facebook]


Offline ivica74sk

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 43
 • Posts: 11152
 • Karma: 375
Re: Oliver Knott и неговите изведби
« Reply #3 on: January 11, 2017, 12:15:14 PM »
 Никогаш не ми бил симпатичен токму заради таа негова комерцијална извитопереност.Мојот поим за акваристике дефинитивно не е тој.

Offline vladoma

 • Aqua clen
 • ***
 • Join Date: Oct 2012
 • Location: Skopje
 • Age: 47
 • Posts: 375
 • Karma: 52
Re: Oliver Knott и неговите изведби
« Reply #4 on: January 12, 2017, 12:49:56 AM »
Ова е во контекст на продажба, кој би сакај да има човек со секира во аквариум во дневна :)
И не ги занемарувајте децата во акваристиката , на вакви сетапи они ќе се уфураат во акваристика па после кога ќе треба да чистат алга од играчките ќе им светне и ним дека нема логика а потем ќе си дојде и естетиката :)

Offline viktorr

 • Forum Moderator
 • Aqua clen
 • *
 • Join Date: Oct 2014
 • Location: skopje
 • Age: 29
 • Posts: 328
 • Karma: 13
Re: Oliver Knott и неговите изведби
« Reply #5 on: January 14, 2017, 01:01:33 AM »
Би ги замешал и следбениците на Т. Амано што прават елки, дрва, и други чуда од мов и планини и брда да сакав тоа планинар ќе бев не акварист.

Offline pocttopus

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 39
 • Posts: 6285
 • Karma: 12
Re: Oliver Knott и неговите изведби
« Reply #6 on: August 11, 2017, 11:23:47 PM »
Шо снимал овај? Force India? aha boske

https://twitter.com/KnottOliver/status/884735929767907329


Tags: