collapse

* Prebaruvanje


* Posledni Postovi

Sexy Womans from your city for night by Uran
[June 14, 2024, 04:03:41 AM]


DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]


staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Овој е лек кој можете да го купите на рецепта и истиот долго време се користи во акваристички сврхи.
Знаци малце за лекот: Лекот фунционира со инихибирање на систетизирање на протеини со што самиот се врзува за 23S rRNA на бактерискиот рибозом со што се блокира пептидниот ланец на микроорганизмите.

Лекот е од таканаречена палета широкоспектарни антибиотици и делува на грам позитивни и некои т.е фотосинтетични грам негативни бактерии.
Тука ја наоѓа својата голема полза во акваристиката од причина што, нитрификационите бактерии се грам негативни и лекот не делува на истите. Сам по себе ова не е некој чудесен лек но во досегашната употреба(најдов записи од 88 година за користење во морска и слатководна) нема некои несакани ефекти.

Овој лек се користи за две категории на проблеми во аквариум,

1. за Плаво-зелени алги(кој можат да бидат по боја од црни до дреч плави) т.е за Целата група ЦИАНОБАКТЕРИИ, кој сами по себе се грам негативни но содржат хлорофил и самиот лек спречува фотозинтеза на истите.

2. За некои болести кои се наречени „симптоми“ тоест не се вистински болести(рибата е активна,јаде, сере), како што се, замаглени очи(симптоми на катаракта или поп-ај), темнеење на телото( симтоми на стрес, бубрежни болести), клатење (симптоми на гастроентестинални болести , пореметување меурот, дропси и сл.). Значи некои си пореметувања кој се јавуваат од непознати причинители или пак остаток од друга болест или лекувани до немај каде а пак надворешно манифестира симптоми(иако јаде и е активна). Лекот е делотворен за Неон тетра болест кој некој ја поистоветуваат со губење боја(посебно плава), Дискус туберколоза, значи некои тешки гадинки кои се предизвикани од грам позитивни бактерии.
За првата група -Механички се чисти се што може да се исчисти од гадот кој везе теписи по подлога и стакло. Се менува вода со сифонирање и следниот ден се дозира вака.

1 ден 2.5 мг/Л
2ден 2.5 мг/Л
3 ден ништо (само некои повер филтер или нешто што би собрало мртвите бактерии т.е чаршафите од алга) најубаво е од почеток да се има површински скимер.
4 ден 50% менување вода со убаво чистење на подлога(сифонирање) и чистење на стакло, после 2 сата од менувањето се става 2.5мг/Л
5,6,7 се чисти убаво механичкиот дел од филтерот и не се менува вода освен ако не засмрди на алгата(самата циано има карактеристичен мирис).
8 ден 30% менување вода и 1мг/Л еритромицин и понатаму си продолжувате со нормален тек на менување вода(еднаш неделно или како веќе)

Кај мене 6 ден(пак ставив 2.5 мг на литар) за секој случај нели и се беше ОК

За Втората група Лекувањето е следното 250мг или 500мг на 80 литра вода(20 галона) на нашки би му дошло 6.25мг/Л т.е. од 3 до 6 мг/Л. Третман трае од 7-10 дена со секој ден 25% менување вода, значи пред да се стави лек 25% менување вода. Едини исклучот од оваа доза е кога се лекуваат бубрези, третманот трае 30 дена и се додава таблета витамин Б6 на секој 100 литра

Tekctot e na ADZI

Link

Author Topic: ЕРИТРОМИЦИН  (Read 9835 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nenad66

 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Rio- "pena"
 • Age: 58
 • Posts: 6244
 • Activity:
  0%
 • Karma: 226
ЕРИТРОМИЦИН
« on: January 11, 2009, 09:55:53 AM »
Овој е лек кој можете да го купите на рецепта и истиот долго време се користи во акваристички сврхи.
Знаци малце за лекот: Лекот фунционира со инихибирање на систетизирање на протеини со што самиот се врзува за 23S rRNA на бактерискиот рибозом со што се блокира пептидниот ланец на микроорганизмите.

Лекот е од таканаречена палета широкоспектарни антибиотици и делува на грам позитивни и некои т.е фотосинтетични грам негативни бактерии.
Тука ја наоѓа својата голема полза во акваристиката од причина што, нитрификационите бактерии се грам негативни и лекот не делува на истите. Сам по себе ова не е некој чудесен лек но во досегашната употреба(најдов записи од 88 година за користење во морска и слатководна) нема некои несакани ефекти.

Овој лек се користи за две категории на проблеми во аквариум,

1. за Плаво-зелени алги(кој можат да бидат по боја од црни до дреч плави) т.е за Целата група ЦИАНОБАКТЕРИИ, кој сами по себе се грам негативни но содржат хлорофил и самиот лек спречува фотозинтеза на истите.

2. За некои болести кои се наречени „симптоми“ тоест не се вистински болести(рибата е активна,јаде, сере), како што се, замаглени очи(симптоми на катаракта или поп-ај), темнеење на телото( симтоми на стрес, бубрежни болести), клатење (симптоми на гастроентестинални болести , пореметување меурот, дропси и сл.). Значи некои си пореметувања кој се јавуваат од непознати причинители или пак остаток од друга болест или лекувани до немај каде а пак надворешно манифестира симптоми(иако јаде и е активна). Лекот е делотворен за Неон тетра болест кој некој ја поистоветуваат со губење боја(посебно плава), Дискус туберколоза, значи некои тешки гадинки кои се предизвикани од грам позитивни бактерии.
За првата група -Механички се чисти се што може да се исчисти од гадот кој везе теписи по подлога и стакло. Се менува вода со сифонирање и следниот ден се дозира вака.

1 ден 2.5 мг/Л
2ден 2.5 мг/Л
3 ден ништо (само некои повер филтер или нешто што би собрало мртвите бактерии т.е чаршафите од алга) најубаво е од почеток да се има површински скимер.
4 ден 50% менување вода со убаво чистење на подлога(сифонирање) и чистење на стакло, после 2 сата од менувањето се става 2.5мг/Л
5,6,7 се чисти убаво механичкиот дел од филтерот и не се менува вода освен ако не засмрди на алгата(самата циано има карактеристичен мирис).
8 ден 30% менување вода и 1мг/Л еритромицин и понатаму си продолжувате со нормален тек на менување вода(еднаш неделно или како веќе)

Кај мене 6 ден(пак ставив 2.5 мг на литар) за секој случај нели и се беше ОК

За Втората група Лекувањето е следното 250мг или 500мг на 80 литра вода(20 галона) на нашки би му дошло 6.25мг/Л т.е. од 3 до 6 мг/Л. Третман трае од 7-10 дена со секој ден 25% менување вода, значи пред да се стави лек 25% менување вода. Едини исклучот од оваа доза е кога се лекуваат бубрези, третманот трае 30 дена и се додава таблета витамин Б6 на секој 100 литра

Tekctot e na ADZI
« Last Edit: January 16, 2009, 03:55:55 AM by ADZI »
se ke bide samo na cosiot brada nema da mu nikne

Offline ADZI

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Skopje, MACEDONIA
 • Age: 43
 • Posts: 2222
 • Activity:
  0%
 • Karma: 25
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #1 on: January 16, 2009, 03:53:06 AM »
Еве ке објаснам за прекумерна доза, Самиот лек е фото сензитивен значи ув-филтри се гасат, после 8-12 часа ја снемува делотворноста од самите неонки во аквариум.
Многу луѓе со циано проблем прават голема грешка Гасат светла 3-4 дена скроз и го покриваат аквариумот за тоа време без фотосинтеза почнуваат да умираат и билки и корали и им треба долго време да се опорават, Кога ќе упалат светло цианото побрзо ќе се врати одошто да се оправат живите организми растенија и корали( кој сепак имаат дел во филтрациајата) и едноставно кога ќе додатат лекот ќе почне да изумира алагата(циано бактеријата) и едноставо филтерот неможе да постигне со филтрација на протеините, се појавува амоњак и КРШ. а Некои па и гасат светло и ставаат еритромицин поголема грешка нема.

Затоа треба препазливо и да се следат упатсва, механичко чистење на алгата смена на 50% вода пред дозирање и намалување на храна.

Сепак кој се определил за дискуси верувам дека има голеееем биолошки дел (кај мене барем 6 пати од препорачано повеќе) од филтерот и плус одржува хигиена на аквариумот, па затоа вакви проблеми се ретки

Offline ADZI

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Skopje, MACEDONIA
 • Age: 43
 • Posts: 2222
 • Activity:
  0%
 • Karma: 25
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #2 on: January 16, 2009, 03:54:42 AM »
Дози од 1.0 до 2.5 мг на литар се сигурни, проверено

НАПОМЕНА
ЦИАНО АЛГАТА може да стане резистентна на еритомицин доколку не се придржувате до упатството

Offline Uran

 • BigUran - Osnivac
 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Usa
 • Posts: 12155
 • Activity:
  1%
 • Karma: 469
  • Sexy Womans from your city for night
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #3 on: January 16, 2009, 04:00:18 AM »
Thanks Adzi  :icon_thumright:

Offline ADZI

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Skopje, MACEDONIA
 • Age: 43
 • Posts: 2222
 • Activity:
  0%
 • Karma: 25
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #4 on: January 18, 2009, 08:40:08 AM »
Znaci za "dusebrzinicite" koj se potresuvaa po drugi forumi...nema potreba od prolupuvanja po strana i muabeti od tipot an gulabi letenje i slicno.

Jas ne samo lupetam, kaj mene vo akvarium na 400 i kusur litra voda so ribetini vnatre, go tretirav pred nova godina akvariumot... i akvariumot eve go na 4 dena posle poslednata doza


i 16 dena posle poslednata doza


Zatoa najprijatelski ke ve predupredam- nisto drugo  :icon_thumright:

Offline Uran

 • BigUran - Osnivac
 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Usa
 • Posts: 12155
 • Activity:
  1%
 • Karma: 469
  • Sexy Womans from your city for night
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #5 on: January 18, 2009, 08:48:32 AM »
Hehheheheh, bez nervoza Adzi  :icon_thumright:  Stranicna slika na akvarium pokazuva kolku e istiot cist  :notworthy:

Offline ADZI

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Skopje, MACEDONIA
 • Age: 43
 • Posts: 2222
 • Activity:
  0%
 • Karma: 25
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #6 on: March 30, 2009, 11:52:13 AM »
Admin daj link od edna tema kade sto imase tabela za toa kolku se sigurni lekovite vo koja kolicina... Ti teknuva na drugiot forum sto ja postirase.... me interesira za doxyciklin

Offline ADZI

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Skopje, MACEDONIA
 • Age: 43
 • Posts: 2222
 • Activity:
  0%
 • Karma: 25
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #7 on: April 01, 2009, 10:32:52 AM »
Admin da ne me zaboraiva za doksiciklin

Offline Uran

 • BigUran - Osnivac
 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Usa
 • Posts: 12155
 • Activity:
  1%
 • Karma: 469
  • Sexy Womans from your city for night
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #8 on: April 01, 2009, 11:53:53 AM »
 Ne Adzi, ne zaboraviv  gsdzz

Offline Uran

 • BigUran - Osnivac
 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Usa
 • Posts: 12155
 • Activity:
  1%
 • Karma: 469
  • Sexy Womans from your city for night
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #9 on: April 01, 2009, 12:20:19 PM »
Ova go barase??

p.s. aj sredi edna tema od ova sega.

Offline Uran

 • BigUran - Osnivac
 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Usa
 • Posts: 12155
 • Activity:
  1%
 • Karma: 469
  • Sexy Womans from your city for night
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #10 on: April 01, 2009, 12:27:17 PM »
Symptoms of Diseases Doxycycline Hydrochloride Treats (this is only a partial list):
-Fin and tail rot/mouth rot-the primary symptoms are the fin and tail begin to look ragged and may look as if they are being eaten away.
-Septecemia-there may be a red streaking throughout the body of your fish; it can also appear on the fins.  This is highly contagious so multiple fish may have this.
-Eye disorders-cloudiness of the eye can indicate a gram negative bacterial infection or a parasite.  It is ideal to read up on eye disorders extensively before treating.
-Dropsy (Malawi bloat)-sure sign symptoms of dropsy are a pine cone effect of scales (they branch out), a very swollen belly, ulcers on the belly, and long, pale fecal strings.  Treating dropsy with metronidazole, a broad spectrum antibiotic such as a doxycycline and kanamycin combo, and ideal water conditions in combination is usually the ideal treatment for dropsy.
-Tuberculosis-this is a very difficult disease to diagnose because it can mimic other diseases; I would recommend reading up on this extensively if one of your fish has its eyes fall out or it has shallow lesions.  Be cautious as this can cause a rash in people (but not actual TB that humans get!).  It is often treated with a doxycycline and kanamycin combination.
 
Directions For Usage:
Doxycycline, like all of the cycline medications, is likely to damage beneficial bacteria that break down ammonia and nitrite in your tank.  Subsequently, it is ideal to quarantine (isolate the fish in a small, bare tank) and treat the fish in its own separate tank.  This not only preserves the good bacteria in your main tank, but can save you a lot of money as treating a large tank becomes very expensive, very quickly.  Additionally, treating fish without symptoms is not desirable because it can weaken the fish’s immune system and the medicine can actually be the cause of disease.  If you do treat the main tank, it is critical to decrease feeding and do frequent water changes to help avoid a large ammonia spike.  Each packet treats 10 gallons of water; use 1 packet for every 10 gallons of water.  Using larger doses will not help the fish become better any quicker and may actually hurt their chances of recovery.  Begin treatment and then every 24-48 hours, perform a partial water change of about 25% and then treat again; this can be done for anywhere from 7-14 days depending on the severity of the infection; with doxycycline, 8-10 days is ideal.  Do not discontinue treatment early if the fish shows signs of recovery as that can cause antibiotic resistance; always treat for the full course.

Offline Uran

 • BigUran - Osnivac
 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Usa
 • Posts: 12155
 • Activity:
  1%
 • Karma: 469
  • Sexy Womans from your city for night
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #11 on: April 01, 2009, 12:33:27 PM »
ili 250mg na 40 litri.Oti prasuvas za ova be adzi??

Offline goch

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Oct 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 35
 • Posts: 1352
 • Activity:
  0%
 • Karma: 108
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #12 on: September 21, 2009, 01:11:17 PM »
Овој е лек кој можете да го купите на рецепта и истиот долго време се користи во акваристички сврхи.

па од каде рецепта за ваков лек??
Goran Manevski

Offline nenad66

 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Rio- "pena"
 • Age: 58
 • Posts: 6244
 • Activity:
  0%
 • Karma: 226
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #13 on: September 21, 2009, 01:13:50 PM »
Odis na opst lekar i baras da ti prepisat ,toa e antibitik
se ke bide samo na cosiot brada nema da mu nikne

Offline Ljube

 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: Jan 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 44
 • Posts: 5785
 • Activity:
  0%
 • Karma: 201
  • Aqua Park
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #14 on: September 21, 2009, 01:19:07 PM »
Na veterinar :))))   goch odi vo Porta i kazi deka ti e za kuceto i ke ti dadat (vo onaa karsi ZEGIN)  gsdzz

Offline goch

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Oct 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 35
 • Posts: 1352
 • Activity:
  0%
 • Karma: 108
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #15 on: September 21, 2009, 01:25:43 PM »
аха знам за која аптека ми збориш ај баш ќе тркнам утре ќе побарам... глупости антибиотик без рецепта да неможеш да си купиш...
Goran Manevski

Offline goch

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Oct 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 35
 • Posts: 1352
 • Activity:
  0%
 • Karma: 108
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #16 on: September 21, 2009, 01:34:55 PM »
Дози од 1.0 до 2.5 мг на литар се сигурни, проверено

НАПОМЕНА
ЦИАНО АЛГАТА може да стане резистентна на еритомицин доколку не се придржувате до упатството

ја како што кажав ја имам али во многу мали дози, со колку да третирам 1,2 или 2.5мг?
Goran Manevski

Offline ADZI

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Skopje, MACEDONIA
 • Age: 43
 • Posts: 2222
 • Activity:
  0%
 • Karma: 25
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #17 on: September 21, 2009, 01:39:11 PM »
Дози од 1.0 до 2.5 мг на литар се сигурни, проверено

НАПОМЕНА
ЦИАНО АЛГАТА може да стане резистентна на еритомицин доколку не се придржувате до упатството

ја како што кажав ја имам али во многу мали дози, со колку да третирам 1,2 или 2.5мг?

za ciano 1 sdtrana teskt, imas cela nedela lecenje citaj ubavo i step by step, dozi pod 250mg na 100 litra ne..

pomali dozi odi za infekcija na bubrezi i slicno

i ke vi brisam postovite, antibiotik se kupuva samo so recepta, dali rozeva-privatno ili ke vi prepise maticen lekar i za 40 denara kutivce ke si zemete se isto  ghgf

Offline goch

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Oct 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 35
 • Posts: 1352
 • Activity:
  0%
 • Karma: 108
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #18 on: October 03, 2009, 12:33:36 PM »
Дози од 1.0 до 2.5 мг на литар се сигурни, проверено

НАПОМЕНА
ЦИАНО АЛГАТА може да стане резистентна на еритомицин доколку не се придржувате до упатството

ја како што кажав ја имам али во многу мали дози, со колку да третирам 1,2 или 2.5мг?

za ciano 1 sdtrana teskt, imas cela nedela lecenje citaj ubavo i step by step, dozi pod 250mg na 100 litra ne..

pomali dozi odi za infekcija na bubrezi i slicno

i ke vi brisam postovite, antibiotik se kupuva samo so recepta, dali rozeva-privatno ili ke vi prepise maticen lekar i za 40 denara kutivce ke si zemete se isto  ghgf

Конечно набавив Еритромицин, значи Аџи во мојот случај аквариумот е 300литра (треба да ставам по 3 апчиња од 250мг) така?
Goran Manevski

Offline Uran

 • BigUran - Osnivac
 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Usa
 • Posts: 12155
 • Activity:
  1%
 • Karma: 469
  • Sexy Womans from your city for night
Re: ЕРИТРОМИЦИН
« Reply #19 on: October 03, 2009, 12:36:07 PM »
ne apcinja tuku kapsuli  gsdzz

Tags:
 

Users Online Users Online (15)
Members Google (4)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal